Periodonti

Tannkjøttsbehandling - tannkjøttsbetennelse - løse tenner

Hva gjør en periodontist?
Fagdisiplinen periodonti omhandler diagnostikk og behandling av tannkjøttsykdommer som gingivitt (betennelse i tannkjøttet), periodontitt (betennelse i tannkjøttet og benfestet rundt tennene), periimplantitt (betennelse i tannkjøttet og benfestet rundt tannimplantater) og resesjoner (estetisk og funksjonell gjenoppretting av gingivale forhold).

Periodontisten utfører behandlinger med mål om infeksjonsfritt tannkjøtt/periodontium. Periodontal skadete tenner skal bevares gjennom et flertrinns terapikonsept;

 • Hygienefase
  Periodontistens mål i hygienefasen er å gjøre pasientene i stand til å utføre god hjemmebasert oral hygiene. Det utføres profesjonell tannrens og det gis grundig opplæring i oral hygiene. Behandlingen utføres oftest i samarbeid med tannpleier.
 • Anti-infeksiøs terapi
  Deretter startes den anti-infeksiøse terapien. Her renses tennenes røtter uten kirurgisk inngrep. Overflaten av røttene renses for bakteriell biofilm (bakterielt belegg). Biofilmen ligger på tannoverflaten og er medansvarlig for sykdommen. I mange tilfeller er dette nok for å stoppe sykdommen fra å utvikle seg.
  I de tilfellene hvor situasjonen ikke er stabil og fri for betennelse må det utføres minimal invasiv periodontal kirurgi. Dette er viktig med hensyn til å stabilisere og gjenoppbygge periodontale forhold. Ved regenerativ periodontal kirurgi hjelper ulike biomaterialer, men deres bruk må avgjøres individuelt sammen med pasienten. Målet med terapien er å regenerer bein og vev.
 • Vedlikeholdsfase
  I den såkalte vedlikeholdsfasen er pasientens samarbeid avgjørende for et godt resultat på lang sikt. I denne perioden innkalles pasienten regelmessig og evne til renhold kontrolleres og det registreres dybden av periodontale lommer. Dette er viktig slik at man straks kan reagere om det trenges ytterligere behandling.
 • Periodontal rehabilitering
  I noen tilfeller er sykdommen for avansert og tennene kan ikke bevares. I slike tilfeller planlegges tannerstatning, ofte sammen med protetiker. Tenner erstattes ofte med faste eller avtagbare implantatkonstruksjoner eller konvensjonelle protetiske løsninger.

Relatert informasjon

Renhold av tennene
Gingivitt - tannkjøttsbetennelse
Periodontitt - betennelse i tennenes støttevev
Implantatbehandling
Røyking
Snus