Dårlig ånde

Dårlig ånde kan ha flere årsaker, men skyldes ofte forhold i munnhulen. I munnen finner man bakterier som bryter ned matrester og danner illeluktende svovelgasser. Mange er gjerne ikke klar over at de har dårlig ånde. For å finne ut om man har det, kan man for eksempel lukte på en tanntråd som er brukt mellom de bakerste tennene.

Hva kan man gjøre for å motvirke dårlig ånde?

 •  Illustrasjon av tannbørsteBørst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når du ser at busten begynner å sprike. Har du proteser, må også disse holdes grundig rene.
 •  Illustrasjon av tanntrådMye plakk og bakterier samler seg mellom tennene. Rengjør derfor mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
 •  Illustrasjon av mellombørsteVed større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.
 • Illustrasjon av tungeskrape Tungen er også et sted der det samler seg mye bakterier som kan fremkalle dårlig ånde. En tungebørste vil effektivt fjerne bakterier fra tungeryggen og på denne måten bidra til friskere forhold i munnhulen. Man kan også bruke tungeskrape eller vanlig tannbørste for å rengjøre tungen.
 • Illustrasjon av sinkSinkholdige preparater kan også være med på å nøytralisere dårlig ånde. Disse kommer blant annet i tablettform, som tannkrem med sink eller som skyllevæsker.
 • Illustrasjon av klokke og epleHusk å spise regelmessig. Dersom man ikke spiser regelmessig, vil kroppens celler begynne å bryte ned fett. Dette kan gi dårlig ånde. Å spise stimulerer også spyttproduksjonen og er dermed med på å nøytralisere dårlig ånde.
 • Illustrasjon av kalender og tannlegeutstyrFå munnen kontrollert hos tannlege eller tannpleier hvert år. Slik vil man kunne oppdage hull i tennene, tannkjøttssykdommer eller infeksjoner i munnhulen som kan gi dårlig ånde.

Andre forhold som kan gi dårlig ånde

Enkelte sykdommer kan også gi dårlig ånde. Eksempler på slike er betente mandler, luftveisinfeksjoner, diabetes og leversykdom. I tillegg vil munntørrhet gi gode forhold for bakterievekst og dermed også kunne gi dårlig ånde.

Dersom det mistenkes at slike forhold er årsaken til dårlig ånde, bør fastlegen kontaktes.