Melketenner

Her finner du nyttig informasjon og svar på de vanligste spørsmålene om melketenner og hva du kan gjøre når tannfelling starter.

Frembrudd av melketenner

Melketenner består av totalt 20 tenner som alle utvikler seg i svangerskapet. Alle melketenner skal felles og erstattes med 28 nye, permanente tenner. Den første melketannen bryter vanligvis fram når barnet er mellom 6-8 måneder men dette kan variere mye. Vanligvis er det en fortann i underkjeven som bryter fram først.

Tannframbrudd kan gi kløe og ubehag i munnen. Det kan også føre til økt sikling. Dette kan gjøre barnet urolig og irritabel, som igjen kan påvirke nattesøvnen. Gi gjerne barnet noe mykt å tygge på, som en bitering av gummi, for å stilne kløen.

Tannfelling

Alle de 20 melketennene vil etter hvert løsne og falle ut, fordi de permanente tenner løser opp røttene deres. Felling av melketenner begynner mellom 5 og 6 års alder. All tannfelling er vanligvis ferdig innen 12-13 år, men det er også normalt at barnet kan være eldre. Tannfellingen skjer vanligvis i 2 perioder: i første periode felles 4 fortenner oppe og nede, totalt 8 tenner. I andre periode felles hjørnetennene og jekslene, totalt 12 tenner.

Klinikkene våre får ofte telefoner angående melketenner. Her kommer det derfor svar på ofte stilte spørsmål om dette. Les gjerne dette før du ringer tannklinikken:

Løs melketann: hva gjør vi?

Barnet bør selv vrikke og vri på tannen slik at den løsner, og faller ut raskere. Dette er ikke farlig, og skader ikke den permanente tannen. Det kan blø litt, hvorpå ta litt papir og press i noen minutter for å stoppe blødningen.

Noen barn synes løse tenner er ubehagelig, og kanskje skummelt. Forsøk å forklare barnet hvorfor tennene er løse, og at det ikke er farlig. Å ringe tannklinikken for at tannhelsepersonell skal ta ut løse melketenner er ikke alltid en god løsning. Barnet kan allerede synes at det er ubehagelig og skummelt, og tannlegen vil som regel bruke både bedøvelse og instrumenter i munnen for å få tannen ut. Det beste er derfor at dere først forsøker å få tannen ut selv.

Jeg er usikker på om den løse tannen er en melketann:

Etter hvert som tennene bryter frem kan det være vanskelig å se forskjell på en melketann, og en permanent (ny) tann. Vanligvis er en permanent tann større enn en melketann, men særlig melkejeksler kan man av og til tro er en permanent tann. Permanente jeksler blir svært sjeldent løse, så høyst sannsynlig er det en melketann som er løs. Et tips kan være å se på tannen som er løs: melkejeksler blir med årene veldig slitt, særlig oppi tyggeflaten. Dette kan ses som at tannen ser litt flat ut, eller at den får små groper. Sammenlign gjerne med samme tann på motsatt side. Melkehjørnetenner er også tenner man kan være usikker på. Dersom barnet ikke har slått seg i ansikt/munn-området er det stor sannsynlighet for at det en melketann som skal felles naturlig. Melkehjørnetenner er noen av de siste tennene som felles.

Det kommer en ekstra tann ved siden av melketannen, hva gjør vi?

Det hender at den permanente tannen kan komme frem på inn- eller utsiden av en melketann før melketannen har falt ut. Dette er normalt, og vil som oftest ordne seg uten hjelp fra tannklinikken. Hvis du hjelper til med å vrikke og vri på melketannen, kan du få den ut selv hjemme. Hvis melketannen ikke er løs, må den kanskje trekkes på tannklinikken med bedøvelse.