Renhold av tennene

For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold. Her følger noen råd om hvordan du best kan ta vare på tennene dine

 • Illustrasjon av klokke og epleHa regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene. Om du må spise noe mellom måltidene, ta frukt eller grønnsaker i stedet for noe søtt.
 • Reduser inntak av sukkerholdig mat og drikke. Brus kan for eksempel erstattes med vann som tørstedrikk.
 • Illustrasjon av tannbørsteVent en time med å pusse tennene etter inntak av syrlig mat og drikke. Avslutt gjerne måltidet med basiske matvarer som for eksempel ost eller melk.
 • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når busten begynner å sprike.
 • Illustrasjon av tanntrådRengjør mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntrådholder.
 • Illustrasjon av mellombørsteVed større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tannstikker. Mellomromsbørster er spesielt godt egnet til å holde rent dersom du har en bro. Tannlege eller tannpleier kan hjelpe deg med å velge korrekt størrelse på børsten.
 • Illustrasjon av tungeskrape Tungen er også et sted der det samler seg mye bakterier. Disse kan fremkalle dårlig ånde. En tungebørste eller tungeskrape vil effektivt fjerne bakterier fra tungeryggen og på denne måten bidra til friskere forhold i munnhulen. Bakteriebelegg på tungen kan også fjernes med tannbørsten.
 • Illustrasjon av fluorEkstra bruk av fluor vil være med på å styrke tennene. Dette finnes blant annet i form av tabletter og skyllevæske og kan brukes daglig.

Selv om både kosthold og renhold er godt, bør man jevnlig få munnen kontrollert hos tannlege eller tannpleier. Slik vil man kunne oppdage hull i tennene, tannkjøttssykdommer eller infeksjoner i munnhulen som bør behandles. Hvor ofte man bør ha en kontroll på tannklinikken vurderes utfra hver enkelts behov.