Regler for innsyn i pasientopplysninger

Det kan ofte oppstå spørsmål om hvem som kan få tilgang til informasjon om en pasients tannhelse, timeavtaler og betalinger. Reglene varierer avhengig av pasientens alder, og det er viktig å være oppmerksom på disse når man kontakter tannklinikken. Her får du en oversikt over hvem som kan innhente informasjon basert på pasientens alder og spesielle situasjoner.

Hvem kan innhente informasjon om pasienter:

Dersom man som foresatt eller pårørende ringer til tannklinikken for å få informasjon, er det viktig å huske på hvor gammel barnet/pasienten er. Det er ulike regler for aldersgruppene.

Dette kan gjelde opplysninger om tannhelse, timeavtaler, betaling etc.

Regler for aldersgrupper:

Pasienten er under 16 år

Foresatte som har foreldreansvaret skal gis den informasjonen de ønsker angående barnets tannhelse. Hovedregelen er at foresatte skal ha informasjon når barnet er under 16 år siden tannhelsepersonell har opplysningsplikt til foresatte i denne alderen. Dersom barnevernet har overtatt omsorgen for barnet, skal også disse ha informasjon i tillegg til foresatte. I tilfeller der foresatte er fratatt foreldreansvaret, kan ikke foresatte få informasjon.

Det finnes unntak fra hovedregelen:

  1. Dersom barnet er mellom 12 – 16 år og har grunner som helsepersonell bør respektere, skal ikke informasjon gis til foresatte. Eksempel på slike grunner kan være i mishandlingssaker, eller i saker der det er et motsetningsforhold mellom pasient og foresatte.
  2. Dersom tannhelsepersonell vurderer at det foreligger tungtveiende hensyn til, skal ikke foresatte informeres. For at det skal foreligge tungtveiende hensyn må barnet være i, eller antas å være i, en situasjon som er alvorlig. Situasjonen må i tillegg være av en slik karakter at tannhelsepersonellet vurderer det som best for barnet at informasjonen ikke blir videreformidlet til foresatte. Eksempel kan være alvorlig omsorgssvikt.

Pasienten er mellom 16 og 18 år

Hovedregelen er at tannhelsepersonell har taushetsplikt overfor foresatte i denne alderen. Det vil si at dersom foresatte ringer og ønsker informasjon, vil tannhelsepersonellet ikke kunne gi dette ut.

Derimot finnes det et viktig unntak: dersom informasjonen er nødvendig for at foresatte skal oppfylle foreldreansvaret. Tannhelsepersonellet vil vurdere hvilken informasjon som eventuelt gis.

Pasienten er over 18 år

Tannhelsepersonell har taushetsplikt overfor foresatte, og pasienten må selv ringe for å få opplysninger. Pasienter over 18 år kan gi skriftlig samtykke til at nærmeste pårørende får informasjon. Dette må leveres til tannklinikken, og nærmeste pårørende må vise legitimasjon.