Psykisk helse og munnhelse

I Tannhelse Rogaland er vi opptatt av helhetlig helse. Vi vet at god munnhelse er viktig for den generelle helsen, og dette gjelder spesielt for personer med psykiske lidelser. På denne siden finner du informasjon om hvordan psykisk helse og munnhelse henger sammen, samt råd og støtte for å ivareta tannhelsen.

Hvorfor er Munnhelse Viktig?

Munnhelse spiller en avgjørende rolle i din generelle helse. Dårlig munnhelse kan påvirke din evne til å spise, snakke og føle deg komfortabel, samt kan føre til alvorlige helseproblemer som for eksempel infeksjoner og hjertesykdommer. For personer med psykiske lidelser kan munnhelse ofte bli oversett, men det er spesielt viktig å ta vare på munnen i slike tilfeller.

Psykiske lidelser og munnhelse

Personer med psykiske lidelser kan oppleve utfordringer som påvirker deres munnhelse:

  • Medisiner: Mange medisiner for psykiske lidelser kan forårsake munntørrhet, som øker risikoen for hull og tannkjøttsykdommer. Informasjon og råd ved munntørrthet.
  • Motivasjon og Energimangel: Symptomene på psykiske lidelser kan gjøre det vanskelig å opprettholde gode munnpleierutiner.
  • Kosthold: Endringer i appetitt og kosthold kan påvirke munnhelsen negativt.
  • Atferdsendringer: Stress og angst kan føre til vaner som tannpressing og gnissing.

Ta kontakt med lokal tannklinikk ved behov. Oversikt over tannklinikker.

Råd for å opprettholde god munnhelse

  • Regelmessig tannpuss: Børst tennene to ganger daglig med fluortannkrem.
  • Bruk av tanntråd: Rens mellom tennene daglig for å fjerne plakk og matrester.
  • Riktig kosthold: Begrens inntaket av sukkerholdige matvarer og drikker. Velg sunn mat som frukt, grønnsaker og meieriprodukter.
  • Unngå tobakk: Røyk og snus kan forverre munnhelsen og bør unngås.
  • Tannlegebesøk: Besøk tannlegen regelmessig for kontroll og rengjøring. Ikke nøl med å kontakte tannlegen hvis du opplever problemer som smerter eller blødninger i tannkjøttet.

Tilbud for dem med tannlegeskrekk

Tannhelse Rogaland har et tilrettelagt tannbehandlingstilbud for personer som har blitt utsatt for tortur, overgrep eller som har odontofobi (tannlegeskrekk).

Vi har tverrfaglige behandlerteam tre steder i fylket. Disse teamene skal gi et tilbud til de som trenger hjelp til å mestre vanlig tannbehandling. Hjelpen er kostnadsfri. Dette er et tilrettelagt tannbehandlingstilbud for personer som har blitt utsatt for tortur, overgrep eller som har odontofobi.

Info om tannlegeskrekk og behandlingstilbud

ABC for god psykisk helse

Vi har alle en fysisk helse og en psykisk helse å ta vare på. ABC angår derfor hele befolkningen – på alle arenaer:

  • Gjør noe aktivt: Hvis du holder deg aktiv, vil du føle deg mer glad - oftere. Du kan være aktiv på mange måter - både fysisk, sosialt og mentalt. Du kan trene, eller finne ro og nærvær. Å være i aktivitet styrker din psykiske helse!
  • Gjør noe sammen: Når du er med på sosiale aktiviteter og bygger gode relasjoner til andre, gir dette en følelse av å høre til og ha verdi. Å være en del av fellesskapet gir deg støtte i hverdagen, og styrker din psykiske helse!
  • Gjør noe meningsfylt: Når du jobber for en god sak, oppnår et mål eller gjør noe godt for andre, gjør du noe meningsfylt. Å hjelpe andre gir mening, glede og takknemlighet. Å gjøre noe meningsfylt styrker din psykiske helse!

ABC for god psykisk helse

Trenger du å snakke med noen? Her er noen hjelpetjenester: